beats by dre cheap

Usamljenost šteti zdravlju kao pušenje i alkoholizam !!

Možda zvuči zapanjujuće, ali naučnici tvrde da je usamljenost jednako štetna za zdravlje kao i pušenje. Istraživanje je pokazalo da je dugoročna socijalna izolacija jednaka petnaestodnevnom konzumiranju cigareta ili sklonosti ka pretjeranom konzumiranju alkohola.

John Cacioppo, psiholog iz Čikaga koji je proučavao ovaj fenomen, kaže kako osjećaj usamljenosti i loše raspoloženje mogu uticati na loš san, što ostavlja posljedice na naš organizam, a može uticati i na brzinu progresije demencije.

Njegovo istraživanje je pokazalo da usamljenost povećava razinu hormona stresa-kortizola, i može povisiti pritisak do te mjere da postaje prijetnja za srčani ili moždani udar.


Pušači uz dobru volju mogu prestati sa ovom lošom navikom. Međutim, usamljeni ljudi malo teže mogu prestati s tim. Ne postoje inhalatori ili žvakaće gume koje mogu ublažiti izolaciju. Posebno za starije ljude koji se nađu u takvoj situaciji, ona može biti prilično teška.

Prijateljstva se najčešće stvaraju u ranijim godinama, u školi, fakultetima, u okruženju gdje živimo. Neka prijateljstva i druženja nažalost ne traju cijeli život, pa s godinama ostajemo sve usamljeniji, jer naši prijatelji odlaze živjeti u druga mjesta, zasnivaju svoje porodice i to im postaje prioritet u životu.

....Medicine and Sport.......
http://medicineandsport.blogger.ba
13/08/2011 03:28